Weer en beste reistijd Birmingham

Het klimaat van Birmingham is voor veel toeristen van essentieel belang voor een stedentrip. Nu is de stad Birmingham niet in het bezit van het meest gunstige klimaat, toch zijn er genoeg momenten in het jaar te vinden wanneer een stedentrip naar Birmingham juist wel een goed idee is. De warme Golfstroom die een grote invloed heeft op het klimaat van Birmingham, is hiervoor verantwoordelijk. Deze warme golfstroom zorgt er onder andere voor dat er geen echte weersextremen voorkomen in Birmingham. In de winter ligt de temperatuur net iets hoger en in de zomerperiode wordt de temperatuur wat getemperd. Je zou kunnen zeggen een typisch Engels klimaat.

Het klimaat van Birmingham

Birmingham heeft een gematigd maritiem klimaat dat onder de invloed staat van de warme Golfstroom, de Ierse Zee, de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Deze invloeden zorgen er onder ander voor dat er weinig tot geen weersextremen voorkomen in Birmingham en dat de gemiddelde maandtemperatuur gedurende het gehele jaar niet heel ver uit elkaar liggen. Het klimaat van Birmingham verschilt niet veel met dat van de andere delen van Engeland. De Warme golfstroom zorgt voor de aanvoer van relatief warm zeewater wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat de temperatuur in Birmingham hoger is dan je zou verwachten.
De gemiddelde dagtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de twintig graden Celsius en ook in de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur boven het vriespunt. Natuurlijk kan er in Birmingham ook vorst voorkomen, langdurige periodes met langdurige vorst en nachtvorst komen minder vaak voor.

Regen

Birmingham staat net als de rest van Engeland bekend om de grote hoeveelheden neerslag die er op jaarbasis zouden vallen. Toch als je de cijfers gaat bekijken verschillen de gemiddeldes niet veel met wat we in Nederland gewend zijn. Sterker nog de gemiddelde jaarcijfers liggen in Nederland iets hoger dan in Birmingham, zelfs de gemiddeld aantal dagen met neerslag liggen in Nederland hoger dan in Birmingham. Waarmee we niet zeggen dat het nooit regent in Birmingham, maar dat de kans op langdurige neerslag in de stad iets kleiner is dan in Nederland. De relatief drogere periode van het jaar duurt van februari tot en met juli. Normaal gesproken is juli de droogste maand van het jaar. Met gemiddeld achttien dagen met neerslag is januari de natste maand van het jaar.

Zonneschijn

De grootste kans op zonneschijn in Birmingham heb je in de maanden mei, juni en juli. In deze maanden laat de zon zich gemiddeld 6 uur per dag zien. Natuurlijk zijn er in deze periode dagen met meer uren zonneschijn, maar volgens het meerjarig gemiddelde schijnt de zon er zes uur per dag. In deze periode heb je de grootste kans op aangenaam weer om op het terras te zitten of een zonnige wandeling door de stad te maken. December is de minst zonnige maand van het jaar. Gemiddeld laat de zon zich in december maar een uur per dag zien. Gelukkig zorgt de uitbundige kerstversiering in deze periode voor de nodige verlichting.

Weersextremen

Door de invloed van de warme Golfstroom op het klimaat van Birmingham komen er zelden tot nooit weersextremen voor in de stad. Wat wel kan gebeuren is dat er harde winden over de stad trekken. Deze kunnen in extreme gevallen aantrekken tot orkaankracht. Er is in 2005 zelfs een orkaan over de stad getrokken.
Dit zijn natuurlijk uitzonderlijke gevallen en geven geen goed beeld van het gemiddelde klimaat van Birmingham.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Birmingham zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Birmingham. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Birmingham