Vervoer in en naar Birmingham

De meeste toeristen die alleen voor een stedentrip naar Birmingham afreizen, komen met het vliegtuig. Is de stad echter een onderdeel van een rondreis door Engeland, dan is de kans groot dat je met de auto komt of dat je er op het vliegveld één huurt. Een andere manier om in de stad te komen is met de trein. Deze bijzondere treinrit zal korter duren dan wanneer je met de auto komt.

In de stad zelf doe je er goed aan om, als je de auto bij je hebt om er zo snel mogelijk een parkeerplaats voor te vinden en de rest van het bezoek gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dat is namelijk goed geregeld in Birmingham.

Vliegen naar Birmingham

Vanuit Nederland, België en Duitsland vertrekken er dagelijks vluchten naar Birmingham. Afhankelijk van je vertrekplaats zal de vlucht ongeveer een uur tot anderhalf uur in beslag nemen. Er zijn ook mogelijkheden om met een tussenstop naar Birmingham te vliegen. Dit kan soms een goedkopere optie zijn, maar zal je reistijd verveelvoudigen.

Birmingham Airport

Het vliegveld van Birmingham is qua passagiers het zevende vliegveld van het Verenigd Koninkrijk. Jaarlijks maken meer dan tien miljoen bezoekers gebruik van het vliegveld. Sinds 2011 zijn de twee oude terminals samengevoegd tot een grote terminal. Het vliegveld ligt op ongeveer achttien kilometer afstand van de stad Birmingham en is vrij gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of een taxi.

Transfers

Vanaf Birmingham Airport heb je verschillende mogelijkheden om naar de stad Birmingham af te reizen. De makkelijkste en snelste manier om in de stad te komen is met de trein. Op het vliegveld koop je voor minder dan vier pond een enkele naar de stad. De treinrit zal ongeveer vijftien minuten in beslag nemen. Om vanaf de terminal naar het station van de luchthaven te gaan moet je gebruik maken van de gratis Air-Rail Link monorail.

Wil je liever recht voor je hotel afgezet worden dan kun je ervoor kiezen om een taxi te nemen. Boek je deze taxi met Taxi2Airport dan kun je vooraf perfect zien wat deze rit je zal kosten en wat de verwachte duur is. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen staan, dit scheelt een hoop met onzekerheid. Als vooraf je taxi boekt, zal deze op het vliegveld van Birmingham op je staan te wachten. Het is natuurlijk mogelijk om de rit te annuleren mocht de reis toch niet doorgaan.

Met de trein naar Birmingham

Een minder snelle, maar goedkopere en milieuvriendelijkere optie om naar Birmingham af te reizen is met de trein. Met de eurostar ben je afhankelijk van je vertrekplaats in Nederland ongeveer 6 tot 7 uur onderweg. Dit kan per aansluiting verschillen en is afhankelijk van de verschillende overstappen die onderweg moet maken. Wil je weten hoelang de treinreis naar Birmingham precies gaat duren en wat de kosten zijn neem dan een kijkje op NS-internationaal.nl.

Huurauto

Ben je van plan om alleen een bezoek te brengen aan Birmingham dan heeft een huurauto geen meerwaarde. Wil je tijdens je stedentrip nog meer van de omgeving zien of is Birmingham het startpunt van een rondreis door Engeland, dan is een huurauto een must. De meeste autoverhuurbedrijven in Birmingham werken met een vol/vol constructie, maar er zijn er ook die met een vol/leeg constructie werken. Let hier goed op bij het huren van een auto, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Zelf hebben we goed ervaringen met Sunnycars. Als je een auto huurt bij Sunnycars weet je zeker dat er geen verborgen of bijkomende kosten zijn.

Vind all-in huurauto’s bij Sunnycars

Autorijden

Het allerbelangrijkste wat je moet weten is dat er in Birmingham net als in de rest van het Verenigd Koninkrijk links gereden wordt. Dit klinkt spannender dan dat het in werkelijkheid is. Een beetje ervaren chauffeur is er snel aan gewend zeker als je in een huurauto rijdt, want dan zit je stuur aan de goede kant. Mocht je met je eigen auto rondrijden dan kan dit nog wel eens verwarrend zijn. Net als alle grote steden in Europa is het autoverkeer in Birmingham een chaos en kun je het, maar beter mijden. Het vervoer in de stad kun je het beste en het snelst doen met het openbaar vervoer. Mocht je met de auto naar Birmingham komen dan doe je er goed aan er zo snel mogelijk een goede parkeerplaats voor te vinden.

Parkeren

Er in het centrum van Birmingham op verschillende plaatsen grote parkeergarages te vinden. Al deze plaatsen moet je betalen om de auto te mogen parkeren. Slaap je in een hotel, controleer dan vooraf of je hotel een eigen parkeergarage heeft, anders moet je op zoek naar een parkeergarage in de buurt van je hotel.

Openbaar vervoer

Het openbaarvervoersnetwerk in Birmingham is goed, goedkoop en uitgebreid. Het busnetwerk van Birmingham verbindt alle wijken van de stad met elkaar. De tickets voor de bus koop bij een kiosk of in een automaat. Wil je grotere afstanden snel overbruggen dan kun je beter voor de metro kiezen. Er zijn ondergrondse metro’s, bovengrondse metro en een combinatie van beide. Kaartjes hiervoor koop je bij de automaat. Je kunt kiezen voor een dagkaart, als je van plan bent om veel van het openbaar vervoer gebruikt te maken om een “single ride ticket”.

Fietsen

Een leuke manier om Birmingham te ontdekken is op de fiets. Tijdens een fietstocht door Birmingham kun je snel alle highlights van de stad bekijken. Er worden momenteel nog geen fietstochten met gids in de stad aangeboden. Maar op internet zijn er wel verschillende fietsroutes in de stad te vinden.