Handig om te weten

Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde stedentrip. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Birmingham op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet correct zijn, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Birmingham vind je terug op de vele Birmingham sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Birmingham kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Documenten

Als Nederlander of Belg heb je een geldig paspoort nodig voor een bezoek aan Birmingham. Het reisdocument moet minimaal geldig zijn tot en met de dag van je terugreis. Het is verstandig om je identiteitsbewijs tijdens je stedentrip in Birmingham op zak te houden voor het geval daar om gevraagd wordt.

Drinkwater

Als je in Birmingham water uit de kraan wilt drinken dan is dat prima. Het leidingwater in Birmingham is van goede kwaliteit en kan zonder enige problemen gedronken worden. Daarnaast is het ook nog eens goedkoper en milieuvriendelijker dan het kopen van plastic flesjes water.

Drugs

Het invoeren, kopen, verkopen, bezitten en gebruik van alle soorten drugs is in Birmingham en de rest van Groot-Brittannië niet toegestaan. Wie wel drugs invoert die loopt de kans op een (lange) gevangenisstraf. Dit is afhankelijk van de categorie waar de betreffende drug in valt en de hoeveelheid drugs waar het om gaat. Persoonlijke omstandigheden kunnen meewegen in de bepaling van de strafmaat.

Elektriciteit

In Londen is er sprake van 230/240 Volt wisselstroom. Nederlandse apparaten zullen probleemloos op het electriciteitsnetwerk in Londen werken. Wel is er sprake van een afwijkende stekker en stopcontact. Wie een Nederlandse stekker heeft die zal een adapter of reisstekker nodig hebben. Deze zijn ook onderdeel van de zogenaamde wereldstekkersets. Bij een aantal hotels kun je de adapters ook lenen. In enkele recent geopende hotels vind je soms ook een continentaal stopcontact of een stopcontact waar verschillende soorten stekker in passen. Ook zie je steeds vaker USB-oplaadpunten.

Feestdagen

Engeland kent een aantal feestdagen. Tijdens de officiële feestdagen zijn banken, kantoren, scholen en ook veel winkels gesloten. Voor musea en attracties geldt dat vaak de normale sluitingsdag gehanteerd wordt. Indien een feestdag op een dinsdag valt dan wordt de maandag normaal ook als feestdag gerekend, waardoor er een lang weekend ontstaat. Hetzelfde geldt voor de donderdag, in dat geval komt de vrijdag erbij als feestdag.

Overzicht van feestdagen in Engeland:

1 januari – nieuwjaarsdag
1e maandag in mei – May Day Bank Holiday
laatste maandag in mei – Spring Bank Holiday
Laatste maandag in augustus – Summer Bank Holiday
25 december – kerstmis
26 december – Boxing Day

Naast deze officiele vrije dagen met een vaste dag zijn er verschillende feestdagen die ieder jaar op een andere dag vallen denk hierbij aan; Goede Vrijdag, Pasen en Hemelvaartsdag

Fooien

Een fooi van tien tot vijftien procent is gebruikelijk in restaurants. Het personeel leeft grotendeels van de fooien die gegeven worden. Ook taxichauffeurs rekenen op een fooi van 10-15%. Kamermeisjes geef je ongeveer 1 pond per dag. Kruiers geef je ongeveer een pond per koffer.

Geld

De officiële munteenheid van Engeland is de pond sterling (GBP – £). De waarde van de pond is niet gekoppeld aan de euro. Op veel plekken in Birmingham vind je geldautomaten waar je Britse ponden uit kunt halen. Pinnen doe je met een bankpas of creditcard. Bij geldopnames is er vrijwel altijd sprake van transactiekosten. Deze kunnen per bank of creditcard verschillend zijn.
Creditcards worden op grote schaal geaccepteerd. Steeds vaker wordt er vanwege de kosten wel een minimumbedrag gehanteerd bij het accepteren van een creditcard.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen het pond en bestel je geld direct online

Internet / wifi

Online gaan is in Birmingham geen enkel probleem. Er zijn zal plekken waar je al dan niet gratis via wifi het internet op kunt gaan. Vaak moet je wel even om een wachtwoord vragen. Het 4G mobiele netwerk is uitstekend in Birmingham. Het Verenigd Koninkrijk valt binnen de Europese Unie je kunt dus zonder extra kosten gebruik maken van je eigen 4G bundel.

Openingstijden van winkels

Veel winkels in het centrum van Birmingham zijn zeven dagen per week open. Gemiddeld openen de winkels rond 9 uur ‘s morgens hun deuren. De sluitingstijd varieert. Redelijk wat winkels zijn ook in de avonduren open. Sommige zogenaamde ‘convenience stores’ zijn tot laat in de avond of zelfs 24 uur per dag open.

Taal

In Birmingham spreekt men Engels. Het Engels dat in Birmingham gesproken wordt, verschilt wel iets met de Engels dat je op school hebt geleerd. Het dialect Dat in Birmingham gesproken wordt staat bekend als Brummie. Het ”Brummie” wordt door het merendeel van de inwoners van Birmingham gesproken. Als toerist moet je even wennen aan dit dialect, maar na een paar in de stad zal je het goed kunnen verstaan.

Tijdsverschil

Birmingham ligt in de tijdzone UTC 0. Nederland ligt in UTC+1. Dat betekent dat het op Birmingham 1 uur vroeger is dan in Nederland, dus in Nederland 1 uur later dan in Birmingham. De winter- en zomertijd lopen in Engeland gelijk aan die in Nederland. Het tijdsverschil is daarom het hele jaar gelijk.

Veiligheid

Birmingham is een grote stad dus wees te allen tijde op je hoede. Toch is Birmingham een veilige stad waar je onbezorgd naartoe kunt gaan voor een stedentrip. De gemiddelde misdaadcijfers liggen er iets hoger dan in de andere delen van het Verenigd Koninkrijk, maar niet hoger dan in andere grote steden. De gemiddelde veiligheidsindex voor Birmingham is lager dan voor andere steden in Engeland.
Toch moet je altijd opletten en onveilige situaties uit de weg gaan. Pak in de avonduren bij voorkeur een taxi, let goed op je eigendommen in het openbaar vervoer en mijd donkere steegjes en plekken waar geen andere mensen lopen.