Birmingham bezoeken

Birmingham is een ideale bestemming voor een kort weekend. In slechts één uur vliegen vanaf Schiphol ben je al in Birmingham. Een leuke stad voor een heerlijk weekend shoppen, een stapweekend om even helemaal los te gaan, of gewoon lekker op pad met het gezin. Er zijn leuke bezienswaardigheden, maar gewoon lekker struinen door de stad is ook fijn. Of je nu gaat voor een relaxte rondvaart met een Narrowboat of een fietstocht langs de kanalen, er is voor ieders wel wat tofs te bedenken. Birmingham is een bruisende stad vol mooie architectuur, leuke musea en activiteiten.Hoe kom je er?

Zoals al eerder gezegd is er een directe lijnvlucht tussen Schiphol en Birmingham. Vanuit het vliegveld sta je met de bus of met de trein in een mum in het centrum van de stad. Met de auto is wat minder logisch vanuit Nederland. Vanaf Dover is het toch nog een uur of vier rijden. Vanuit Amsterdam sta je in 6,5 uur met de trein in het centrum van Birmingham.

Overnachten

Birmingham heeft meer kanalen dan Venetië. Een van de origineelste overnachtingsmogelijkheden is dan ook op een van de Narrowboats. Je slaapt dan in een van de kleurrijke boten in een van de bassins in Birmingham. Naast deze originele overnachtingsmogelijkheid zijn er ook tal van leuke boetiekhotels, of als je het wat luxer zoekt, moderne 5 sterren hotels. Voor ieder budget is er wel iets te vinden. Je slaapt het fijnst in een van de hotels in het centrum van de stad. Zo ben je snel bij alle bezienswaardigheden en heb je alle leuke restaurants en pubs bij de hand.

Vergelijk de hotelprijzen in Birmingham op Trivago.nl

Eten en drinken

Birmingham is een echte grote stad. Met zo’n 2,6 miljoen inwoners is het een metropool te noemen. Er is dan ook op uitgaansgebied veel te doen en te beleven. In het centrum van de stad vindt je prachtige oude traditionele pubs. Enkele met knus dakterras waar het ook leuk toeven is in de zomer. Zoals bijvoorbeeld The Wellington. Of wat dacht je van een bar in een oud bankgebouw zoals de Lost and Found op Waterloo street. Gezellige restaurants rondom het water vind je bij de Mailbox en een beetje verder lopen aan het Gas Street Bassin. Gezellig zijn ook alle barretjes en restaurants rondom het nieuwe Brindley place. Vooral in de avonduren bruist het hier van het leven. Eten met een fantastisch uitzicht doe je bij het restaurant van Marco Pierre White in the Cube. Hier kun je ook terecht voor heerlijke cocktails met een mooi zicht op de zonsondergang.

Leuke dingen om te doen

Wie van winkelen houdt kan zijn hart ophalen in Birmingham. Met verschillende grote winkelcentra, oude winkelgalerijen en leuke winkelstraten is er meer dan genoeg te vinden. Alleen daar al zou je de dag mee kunnen vullen.
Birmingham heeft ontzettend veel bijzondere moderne architectuur. Ga zeker kijken in de openbare bibliotheek. Dit gebouw is van binnen en buiten bijzonder en ontworpen door een Nederlandse architecte. Vanaf het dak heb je bovendien een mooi uitzicht.
Wie meer van oude straatjes houdt kan naar de back to backs gaan. Hier is een oud arbeiderstraatje helemaal in ere hersteld door de National trust. Het Gasstreet Bassin ademt ook nog steeds zijn oude sfeer uit, met zijn houten hijskranen en kleurrijke Narrowboats.
Op regenachtige dagen is het prachtige Birmingham museum een aanrader. Dit heeft een hele diverse collectie met voor iedereen wel wat moois. Cadburry chocolade heeft een eigen museum in Birmingham wat om te smullen is en aan het kanaal vind je het aquarium van Birmingham.

Stadswandelingen, rondvaarten en fietstochten

Met al die kanalen en paden ernaast valt er heel wat te zien. De paden langs het kanaal zijn geschikt voor een fietstocht om de omgeving van Birmingham wat beter te leren kennen. Met de Narrowboats kun je vanaf het Gasstreetbasis een mooie tour maken door Birmingham en kennis maken met de oude industrie.
Naast fietsen en varen zijn er verschillende wandeltours met gids. Leer bijvoorbeeld het verhaal van de echte Peaky Blinders kennen en laat je meevoeren op een tour door het oude Birmingham en leer alles over de gangs die hier in de vorige eeuw de straten terroriseerde.